! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samhällssoundtrack

Lars Arrhenius, Eric Ericson, Goran Kajfes, David Österberg

Sånger från samhället

Skivbolag: Orosdi Back
Recenserad av:
Publicerad: 6 jan 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Först kom sällskapsspelet Välkommen till samhället, där vår relation till samhället och livet i stort stod i knivskarpt fokus. Det skapades av konstnären tillika kompositören Lars Arrhenius och författaren/mångsysslaren Eric Ericson.
Nu har de tagit fram ett slags soundtrack till spelet ihop med den allestädes närvarande kompositören, trumpetaren och bandledaren Goran Kajfeš och dennes kompis David Österberg, som bland annat är insyltad i Kajfeš skivbolag Headspin Recordings och därtill bekant från Lucky People Center.
Konvolutet till lp:n är något av det mest iögonfallande i Sverige i år. I utvikt tillstånd mäter det nästan två meter. Grönt och svart och grafiskt. På baksidan möts vi av ”ett infrastrukturlandskap och ett flödesschema”. Ett slags orientering genom samhället och våra konventioner och institutioner. Fräckt grepp.
Samhällskritiken i låtar som infrastruktur, OMX, JAS, Olja och Statistiska Centralbyrån består mest av en uppräkning av vardagliga ord och kan lätt bli ett tjatigt mantra för redan övertygade. Eller så blir du kanske nedslagen när monotonin kopplar sitt grepp om dig. Kajfeš musik skiner retromodernt och är en rätt statisk syntdekokt där Kraftwerk lyser igenom som en tydlig referens. Ett mindre surrealistiskt Dom Dummaste är möjligen en annan, med lite Doktor Kosmos-skruv.
Lp:n är signerad och numrerad i en upplaga på 500, och det medföljer även en cd-version.

Annonser