! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Öländsk världsmusik

Rotation

Rotation

Skivbolag: TST Recordings
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 11 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att som nytt lokalt världsmusikband på gräsrotsnivå ge sig på den romska världshiten nummer ett, Ederlezi, som de som sett filmen Zigenarnas tid förmodligen fortfarande har på nät- och trumhinnan, kan tyckas inte så lite djärvt. Som första sång dessutom. Ederlezi är romernas benämning på firandet av helgonet St Göran, han med draken, en högtid vars viktigaste mening tycks vara att hälsa in våren och eftersom det är den dagen när detta skrives är det svårt att låta bli att rota lite i denna tradition och lyssna på andra inspelningar och jämföra.
Rotations sångerskor är utmärkta men århundranden av romskt lidande har de inte i bagaget och ännu mindre musikerna som genomgående på skivan är aningen för återhållsamma och otajta. Nu blir det lite som en regnig dag i Mörbylånga i stället för nattfåk på Alvaret.
Det finns undantag, i makedonska Jovano Jovanke, i gotländska Spelmannen spelar och irländska Siulil a ruin. Inte dum är heller De visa själarna, skriven av en av tre gitarrister, Tobias Edström.
Bandet består av nio personer och kanske är det detta som är problemet, ju fler bandmedlemmar desto mer krävs när det gäller att vara samspelta. Det kanske är lite oschysst att jämföra ett ganska nystartat ölänskt band med romer som kanske spelat ihop i trettio år. Men med den djärva inledningen och den breda repertoaren har bandet sig själva att skylla. Rotation kanske skulle ta och satsa mer på det lokala, där finns säkert fina visor att leta fram ur den sydöländska myllan.

Annonser