! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk-svensk folkkvartett

Rim

Rim

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 21 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter två studieår tillsammans tog i år deltagarna i gruppen Rim sin masterexamen från den nordiska folkmusikutbildningen vid musikhögskolorna i Stockholm, Helsingfors, Esbjerg och Voss. Utbildningen är tänkt att leda till en hög konstnärlig kompetens i ensemblespel. Som en sammanfattning av studierna blev det turné och en skiva, producerad av den finska ackordeonisten Maria Kalaniemi.
Rim, som består av Sunniva Abelli, nyckelharpa, Elin Jonsson, fiol, Hilde Fjerdinghøy, durspel, och Jo Einar Jansen, fiol, presenterar såväl egna kompositioner som stundtals nydanande arrangemang av nordisk traditionsmusik. Skickligheten hos de unga folkmusikerna är fullgod, mer som instrumentalkvartett än som sångkvartett.
Inledningslåten med norska Hulderslåtten har exempelvis utmärkt tajming och tyngd i samspelet. Yrsnö av Mats Edén är däremot i Rims arrangemang en alltför blek version av Groupas sinnliga åttiotalsinspelning. Det finns ett dilemma med skivor som denna, som blir en slags spretig examensredovisning i stället för att kommunicera ett självständigt och sammanhållet artistiskt uttryck.

Annonser