Skivrecension

Riedel
LIndborg möter Riedel

Fredrik Lindborg Trio & String Quartet

Riedel

Skivbolag: Imogena Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För två år sedan kom Lars Gullin-hyllningen A Swedish portrait där Fredrik Lindborg tillsammans med triomedlemmarna i LSD och stråkkvartett gick rakt in i Gullins värld med öppet hjärta och sinne och med stark känsla för originalen. Fick Gullin-priset välförtjänt 2021. 

Nu kommer Lindborg tillbaka med samma formula, trio plus stråkkvartett och med nyskriven musik av Georg Riedel, vilken redan som 18-åring hängde med Lars Gullin på turné. Åtta original där samtliga musiker ocks å har skrivit en kortare kommentar till varje komposition. 

Upprinnelsen lär vara ett telefonsamtal till Georg där Fredrik Lindborg önskade sig ett arr på en av Riedels låtar. Det dök aldrig upp. Däremot åtta nya alster. Fina, underfundiga melodier i arr som känns som något som logiskt bor längs vägen i Gullins konstmusikaliska spår. I Gullinarium har Riedel bokstavligen skapat en plats för Gullins så kallade blomsterlåtar och I’m just kidding för hans tidiga swingperiod. 

Lindborgs barytonton andas cool, Martin Sjöstedts basspel en hel bokskog och Daniel Fredriksson öser nordiskt vemod ur visp och stock. Stråkkvartetten en nåd att stilla bedja om och består liksom på förra plattan av Daniel Migdal och Henrik Naimark Meyers, violin, Ylvali Zilliacus, viola, och Amalie Stalheim, cello. Och maestro Riedel på bas i Riedel.

Annonser