! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gammeldans

Elvings Spelmanskapell

Resklart

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När SVT stängde ner Nygammalt 1989 glömde de att städa ur Cirkus. Kvarlämnade, som en dinosaurie på tillnyktring, fanns fyra spelmän från Falun – Elvings spelmanskvartett. De verkar inte ha följt med tidens ström – de bara spelar på. Pols, polska, schottis, vals, marsch, hambo, finnskogspols … Vad ska man tro? Tror de att folk vill dansa, va? Dessutom skickar de med ett nothäfte! Tror de att jag vill kolla noterna på låtarna de spelar? Ja, det vill jag! Jag blir skitglad när de noterar Finnskogspols i 5/8-dels takt. Två fjärdedelar och en åttondel. Kort trea, alltså. Hörde ni, kort trea!
Sven Nyhus i Norge var flitig med sin kvartett på 1980- och 90-talen. I tomrummet efter honom tar Elvings Spelmanskapell plats. De är alltså något så omodernt som en gammeldansorkester. Samtliga sexton låtar är komponerade av Ann och Leif Elving, Lars-Göran Weinberg och Staffan Lindfors (mannen bakom Sofia Karlssons hit Jag vill se Dalarna från ovan). Lindfors är flitig, komponerar, producerar och spelar i flera konstellationer.
Några låtar höjer sig över de andra: Knaverpolska av Lindfors går på repeat hos mig. Åsas polska av Lars-Göran Weinberg har också en enkelhet som gör att den fastnar.

Annonser