! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bubblande vital Malirock

Songhoy Blues

Résistance

Skivbolag: Transgressive
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 26 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad har Iggy Pop, grime-artisten MC Elf Kid från London, den amerikanske fiolspelaren William Harvey, popbandet Stealing Sheep från Liverpool och en barnkör gemensamt? Jo, alla medverkar på den maliska rockgruppen Songhoy Blues andra platta. Friska nya tag på en uppföljare till debuten Music in exile för två år sedan. Motståndet mot alla former av inskränkthet i hemlandet Mali fortsätter och är själva bränslet i gruppens musik.
På andra plattan öser man på fast än mer högljutt och med oförtröttlig energi: det är mer rå rock’n’roll än ökenblues på denna platta. Nytt är också de många gästartisterna. I låten Sahara dyker självaste Iggy Pop upp och bidrar till sång. I låten Mali Nord gör den brittisk-afrikanske rapparen Elf Kid sällskap vid mikrofonen.
På One colour blir det allsång på engelska om en bättre framtid, tillsammans med en barnkör och med poptjejerna Stealing Sheep. Låten Hometown gungar på i bästa Ali Farka Touré-stil. William Harveys spänstiga fiol ansluter sig till de lunkande tonerna och för ett ögonblick känns det som att luften är lite lättare på de dammiga gatorna i Bamako där den brinnande hettan vibrerar strax ovanför markytan.

Annonser