Skivrecension

Rent spel och klara fönster – Lejsme Pers låtar 1
Folkmusik

Anders Rosén, Jonas Åkerlund

Rent spel och klara fönster – Lejsme Pers låtar 1

Skivbolag: Hurv
Format: CD
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Lejsme Per Larsson (1822-1907) var för gammal för resan från Malungs finnmark till Zorns spelmanstävling 1906 vid Gesundaberget vid Siljan. Resan skulle ha tagit minst två dygn, kanske tre. Knappt ett år senare avled han. Trots döden hade han satt större avtryck än vinnaren Timas Hans och alla som tävlat och hamnat i tidningen.

I hela Västerdalarna och ner till Grangärde och Norrbärke, i Värmland, Dalsland och Bohuslän, var han ett välkänt namn. När Malungs spelmanslag bildades 1948 var Herman Strömberg med. Han var barnbarn till Lejsme Per och kunde många av hans låtar.

Sedan Anders Roséns debut 1973 har Lejsme Per varit  den musikaliska ledstjärnan. Tillsammans med först Kalle Almlöf och sedan Roland Keijser och till sist Jonas Åkerlund har de gjort cd-skivor tillsammans. Nu ger Anders och Jonas sig på Lejsme Pers låtar 1. Det kommer säkert flera.

Denna första volym är en trivsam gäst i cd-spelaren. Samma höga nivå som alltid. Det är nya låtar men det är också några man känner igen men med ett nytt temperament. Stämspelet är tersstämma eller sekundering, ackordkomp.

Förresten … Anders och Jonas är väl de sista som skickar med små böcker att läsa men Kulturrådet verkar inte stödja utgivningen.


Fler recensioner

Annonser