! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittisk folkduo

The Rheingans Sisters

Receiver

Skivbolag: Bendigedig
Recenserad av: Luise Rube 
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På fjärde albumet Receiver samarbetar systrarna Anna och Rowan Rheingans med bildkonstnären Pierre-Oliver Boulant. Bookletbilderna är tagna över en längre tid. Ibland går motiven tydligt att känna igen men ofta är det otydligt vad som visas. Min uppfattning är att duon tagit avstamp i samma idé, som om de observerat världen under en längre period och satt ihop minnesbilderna till ny poesi och musik. 

Den övervägande blåtonen i skivhäftets bilder låter mig i kombination med musiken få en bild av oceanen; lugn, lite dov, full av saker att observera: en ensam val som lugnt simmar sin väg eller ett stim med småfiskar som snabbt dansar eller försöker att inte bli uppätna.

På samma vis är musiken än lugn och eftertänksam, än snabb och nästan uppjagande. Den får en att känna in, att tänka till, att uppleva systrarnas tankevärld när de uttrycker sina iakttagelser genom den poesi de skapar med ord och spel. Men den får en även att ryckas med på dansgolvet och i det danssväng som uppstår när de inspireras av franska, norska, svenska dansstilar och exempelvis kombinerar dansmusik från Pyrenéerna med en norsk halling.

Receiver är ett intressant konstsamarbete mellan bild och musik och en hommage till det man kommer ihåg när man en längre tid lyssnar på det som världen har att berätta.

Annonser