Skivrecension

Ramtre
Stök-å-subtil-jazz

Ramtre

Ramtre

Skivbolag: Havtorn Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Pianisten Rui Hallvares Andrade Paes har komponerat och arrangerat musiken på denna skiva. Och han har gjort det alldeles förträffligt. En god blandning mellan Thelonious Monk-aktigt skuttiga passager, finstämda melodier och atmosfäriska avsnitt. Däremellan är det en del fri hopp och lek för musikanterna. Livfullt och härligt frijazzstökigt. Vidare har ljudbilden en svårbeskrivbar bestämdhet över sig, att den ska tas på allvar. Liksom att musikerna säger: Här är vi. Lyssna!

Gruppens grundläggande triobesättning består, förutom bandledaren, av Andreas Pettersson på trummor och Mauritz Agnas på kontrabas. Trion har på denna inspelning med sig ett gäng härliga medmusikanter. Det är David Bennet – altsax; Elin Forkelid – tenorsax; Lina Nyberg – sång; Linnea Talp – cello samt Fredrik Ljungkvist – tenorsax och klarinett. Alla dessa musiker tillsammans, i olika konstellationer (med trion som bas), gör att musiken färdas, lever, hoppar och skapar atmosfär. 

Summan blir en allvarsam lek. Trådar dras från den traditionella jazzen till den moderna, med mellanlandningar i frijazzens domäner. En härlig skiva med andra ord.


Fler recensioner

Annonser