! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Turnédokument.

King Crimson

Radical action (to unseat the hold of monkey mind)

Skivbolag: Panegyric
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 9 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När King Crimson återuppstod 2014 med sju medlemmar (och inte mindre än tre trummisar), var det ett nytt band som stod på scenen, i en igenkännlig skepnad; med musiker från gruppens hela karriär, med en ny, nyfiken attityd och en stor del gamla låtar på den aktiva repertoaren. Flera av vilka inte hade spelats live på länge. Eller inte alls.
Robert Fripps gitarrstil har inte förändrats. Om något är den mer vital än den har varit på länge (självvald tillfällig pensionering inkluderad). Tony Levins stick och bas är stadiga pålar i prog-rockens urberg och Mel Collins saxofoner och flöjt har en starkare jazzprägel än när han var stadig medlem på tidiga 1970-talet.
Jakko Jakszyk har den otacksamma rollen att efterträda flera starka sångare (Greg Lake, John Wetton) men gör rollen till sin egen; rollen som gruppens andre gitarrist fullgör han också med sådan effektivitet att det ibland är svårt att veta om det är han eller Fripp som spelar ett givet solo.
Gruppens tre trummisar håller Fripps och King Crimsons förkärlek för polyrytmer vid liv, och utvecklar idén, utan att för den skull bli blott en slagverksensemble med gästmusiker. Pat Mastelotto, Bill Rieflin och Gavin Harrison växlar tempon, rytmer och taktarter med varandra med samma självklarhet som en vaktparad presterar sin standardiserade tvåtakt.
Med en repertoar som fyllde två timmar (och med en handfull extra låtar så att varje kväll kunde bli lite annorlunda), började denna sättning av King Crimson sin första turné i Amerika i slutet av 2014. De fortsatte genom Europa för att sluta i Japan i slutet av 2015.
Radical action (to unseat the hold of monkey mind) är ett live-dokument av den turnén. Det spelades huvudsakligen in i Takamatsa, Japan, på turnéns sista dag och innehåller alla spår som framfördes under turnén, uppdelade på tre cd-skivor med varsin rubrik: Mainly metal, Easy money shots och Crimson classics. Materialet presenteras i en studioliknande form, då publikens reaktioner har mixats bort.
Den medföljande blu-ray-skivan är utan krusiduller, en film av bandet när de framför låtarna. Den är märkligt effektiv och fullgör sitt jobb trots dess lågbudgetproduktion på bildsidan; ljudet är det inget fel på alls. Man kan till och med välja bort bilderna, och bara lyssna på musiken i blu-ray-kvalitet.
När King Crimson spelade i Stockholm, hösten 2016, hade fler låtar lagts till spellistan, låtar som inte finns med här (och Jeremy Stacey hade ersatt Bill Rieflin, som hade tagit ett sabbatsår). Men Radical action är ändå en perfekt utgåva för dem som såg de konserterna och åter vill träda in i karmosinkungens hov.

Annonser