! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzkvintett

Anne Mette Iversen Quartet + 1

Racing a butterfly

Skivbolag: BJU Records 
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En fjärils flykt över en sommaräng i Provence är inspirationen till nya albumet med basisten och låtmakaren Anne Mette Iversens kvintett. Någonstans ska ju inspirationen komma ifrån och fjärilens flygande över en äng passar utmärkt som metafor över den jazz som strömmar emot en från gruppen. 

En fjärils flygande kan tyckas vara ögonblickets bestämmelse samtidigt som det såklart finns blommor den gärna stannar lite längre vid och smakar på nektarn. På samma sätt rör sig musiken framåt i olika tempon och skiftningar och stannar ibland längre när till exempel någon får längre soloutrymme.

Kvintetten utgörs av John Ellis på tenorsaxofon, Peter Dahlgren på trombon, Danny Grissett på piano, Otis Brown III på trummor och så ledaren på kontrabas. De har spelat ihop växelvis som kvartett och kvintett sedan 2002. Alla medverkande ges soloutrymme samtidigt som det inte är självklart att skilja solona från samspelet. Intensivt samspel i en typiskt modern jazz, som har lika mycket rötter i USA som i Europa. Mycket energi och spännande ideér gör Racing a butterfly till en fröjd att ta del av. Modern jazz av gott märke.

 

Annonser