Skivrecension

Quincy – here we come
Jazz Lira Gillar

Joe Harris/Åke Persson/Benny Bailey

Quincy – here we come

Skivbolag: Dragon/Border
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En klassisk jazzinspelning som firar 60-årsjubileum. Svenska Metronome gav ursprungligen ut lp:n Quincy here we come, och i USA fick Argo den äran. Inspelningarna gjordes i Millessalen, Hotel Foresta, två dagar i oktober 1959.

Det speciella med den här skivan är att det är en av de allra tidigaste att ägna sig uteslutande åt den store Quincy Jones kompositioner. Albumet fick också hedersbetygelsen Gyllene skivan av Orkesterjournalen.

Trumpetaren Benny Bailey dog 2005 och var bördig från Cleveland, Ohio. Efter en Europaturné med Lionel Hampton stannade han kvar i Sverige. Här spelade han bland annat med Harry Arnolds Radioband. Efter att ha jobbat med Quincy Jones, som ju var involverad i samma storband, drog Bailey sedan till USA igen innan han slutligen satte ned bopålarna i Amsterdam.

Här blåser han störtskönt i harmoniskt samkväm med katterna Åke ”Kometen” Persson (död 1975) på trombon och trumslagaren Joe Harris, som gick bort 2016. Det finns en lätthet i anslaget som gör att musiken passar perfekt som ”jazz on a summer’s day”.

”And the Quincetet” som det så fyndigt står på Argo-utgåvans skivomslag. Vi hör ju även storheter som Arne Domnérus, Gunnar Svensson och Anders Burman på några spår.

Annonser