! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fado

Diverse artister

Queens of fado – The next generation

Skivbolag: Arc/Naxos
Recenserad av: Ulf Bergqvist
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Skivan är en uppföljning av New queens of fado från 2016. Den presenterar åtta aktuella fadosångerskor, de flesta födda på 1980-talet, med två spår vardera. Tre av dem – Carminho, Gisela João och Cuca Roseta – tillhör de bästa som framträtt under senare decennier, men även Raquel Tavares och Carla Pires är väletablerade med flera album bakom sig. Också Yolanda Soares och Cláudia Aurora sjunger hörvärt på detta album, medan den minst kända, Joana Rios, ger ett blekare intryck.
Repertoarmässigt är albumet väl varierat med generöst tilltagen speltid. Tre små mästerstycken ingår: Gisela Joãos Meu amigo está longe, Carminhos As pedras da minha rua och Cuca Rosetas Quem és tu afinal.
Det finns massvis av antologier med fado och denna, med bara ny fado hämtad från olika skivor, hävdar sig väl. Dock är titeln inte pricksäker: det finns en talangfull skara av sångerskor födda på 1990-talet som just nu uppmärksammas och lovar mycket inför framtiden. Det är de som är nästa generation, och kanske dyker de upp i nästa volym i serien.

Annonser