! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Italienskt-brasilianskt möte Lira Gillar

Stefano Bollani

Que bom

Skivbolag: Alobar
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En okonventionell och fantasirik skiva från den mycket produktive italienske pianisten Stefan Bollani, född i Milano och uppvuxen i Florens. Den är också ett italienskt-brasilianskt möte såväl i musiken som bland de deltagande musikerna, där Caetano Veloso och Joao Bosco är de mest namnkunniga, och cellisten Jaques Morelenbaum den mest otippade.
Bollani skriver lekfull, omedelbar och tillgänglig musik, inte minst på den här mycket fina skivan, och han framför den med elegans och med ett lätt anslag tillsammans med sin mycket välspelande grupp. Till och med Bollanis dissonanser låter helt självklara.
I ett spår som Galapagos, med sin snabbt böljande harmonik och lekfulla Bollanifigurer har pianisten en nära släktskap med vår egen elegant Lars Jansson. Det var länge sedan jag hörde en skiva med så bred stilpalett och samtidigt så väl sammanhållen och lekfull. Man får ofta den där känslan av att ha hört den där melodin nånstans tidigare. En mycket bra ingång till Bollanis musikaliska värld och stora katalog.

Annonser