Skivrecension

Prime
Kvartettjazz

Christian McBride’s New Jawn

Prime

Skivbolag: Brother Mister Productions
Format: CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Andra plattan ut från basisten Christian McBrides ackordlösa kvartett New Jawn är precis så där friskt svängig och fullmatad med briljanta solistinsatser, inte minst från Marcus Strickland, som man hoppats på.

McBride samlar kvartetten i ett kokande groove med trumslagaren Nasheet Waits i Larry Youngs Obsequious eller med ett lyriskt stråkspel som i egna kompositionen Lurkers med Josh Evans på sordinerad trumpet.

I Waits fint sökande Moonchild spelar Marcus Strickland basklarinett på ett sätt som får en att tänka på vår egen Texas Johansson. McBrides pianolösa kvartett rör sig över hardbop, postbop och fusion med ett öppet sökande etos som stundtals för tankarna till Wayne Shorters sista kvartett. Andra gånger minns man den äldre kollegan Mingus förhöjda livsglädje, i musiken alltså.

Personligen kunde det ju vina kring den gode Mingus. Det gör det aldrig kring McBride som för sig lika elegant som han spelar. Med åtta Grammys i bagaget är Prime helt enkelt en levande inlaga för ännu en statyett. 


Fler recensioner

Annonser