! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Balkanballader

Mostar Sevdah Reunion

Presents Sreta – The Balkan autumn

Skivbolag: Snail Records
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 15 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mostar Sevdah Reunion kommer här med sitt elfte album där de presenterar den serbiske sångaren Milutin Sretenovic´, kallad Sreta. Bandet, som bildades 1998 av Dragi Šestic´ i Mostar är ett av de mesta kända Balkanbanden och är mycket populära på musikfestivaler i hela världen. De har också samarbetat med sångare som Šaban Bajramovic´, Ljiljana Buttler (båda finns på tidigare album) och Esma Redžepova.
Namndelen ”sevdah” (ursprungligen turkiska) kommer från den bosniska musikstilen sevdah (eller sevdalinka) som finns främst i Bosnien/Herzegovina men också över hela det forna Jugoslavien. Hela detta album är fyllt av sånger i denna stil – sorgesamma ballader i mollton med texter som handlar om förlorad kärlek och längtan till något som har varit eller kunde ha blivit.
Det här albumet skiljer sig lite från tidigare album med bandet – det är lugnare, mer fyllt av ballader i sevdah-stil än av Balkandansmusik. Sreta har en mycket sträv röst, passionerat uttrycksfull och lite bluesigare än Šaban Bajramovic´s. En svensk lyssnare kan med lite klyschiga öron tycka att det ligger ett ”finskt” vemod i både rytm och ord, en vemodig sista dansen-känsla.
Bästa låten på albumet är Skitnica (vandraren) som är en låt som är mer rockig än de övriga och handlar om sviken kärlek (”natten är lång och sorgen är stor”). Låten Starac I Gitara fastnar också, särskilt som Ivan Sušak på trumpet spelar i en duett med Sretas röst.

Annonser