! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musikalisk rosengård Lira Gillar

Mediaeval Baebes

Prayers from the rosary

Skivbolag: Bellisima
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I sitt 25:e år släpper kören Mediaeval Baebes sitt tionde album. Efter att ha blåst nytt liv i brittiska barnvisor och barnkammarramsor har gruppens artistiska ledare, Katharine Blake valt att sätta ny musik till de katolska bönerna i Rosenkransen – en samling böner med ursprung i medeltiden.

Musikaliskt har Blake som vanligt utgått från den gregorianska kyrkosången och har arrangerat sångerna, ofta mantraliknande recitationer, till gammaldags klingande instrument som blockflöjt, cittra, lyra, hackbräde, gotisk harpa, vevlira och säckpipa. I bakgrunden ligger dessutom meditativa fältinspelningar gjorda i och kring kung Arthurs mytomspunna Isle of Avalon. Helheten ger sångerna en något psykedelisk prägel. 

Skivan spelades in på distans, under Storbritanniens första lockdown, sommaren 2020, men hela gruppen lyckades sammanstråla till en enda session i en kyrka, i september. Det är också dessa spår, med kyrkans atmosfär, som står ut – som Credo (på vilken klockorna kommer, inte från kyrkan utan från en mantelklocka) och Pater Noster.

Prayers from the rosary är en avväpnande vacker produktion och även om den har hämtat inspiration från den katolska traditionens ceremonier och myter, är den lika mycket ämnad för religiösa som icke-religiösa lyssnare. Katharine Blake hoppas att hon har skapat “a sacred space of tranquility in these uncertain times”. Det är för mig ingen tvekan om att hon har lyckats med det.

Annonser