! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazziga hyllningar

Yazz Ahmed

Polyhymnia

Skivbolag: Ropeadope
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter den internationella succén med 2017 års La saboteuse släpper nu den brittisk-bahreinska trumpetaren Yazz Ahmed nästa album, men musiken på detta komponerades ursprungligen till en konsert som framfördes på internationella kvinnodagen 2015, och har nu arrangerats om och utökats. Varje låt är tillägnat en framstående kvinna, däribland såväl politiska aktivister som konstnärer. Skivan innehåller bara sex spår, men de snittar på nio minuter och det sker sålunda en hel del i varje låt.
Ahmed har komponerat för stora sättningar, till viss del olika för varje spår, och totalt medverkar ett trettiotal musiker. Det är slående vilken skicklig arrangör hon är, och välslipade blåsstämmor avlöses av solopartier eller kollektiva improvisationer. Ahmed själv spelar solon i de flesta låtar, ibland lägger hon flera stämmor på sitt kvartstonsflygelhorn, men det finns även gott om framträdande insatser på saxofoner, akustiskt och elektriskt piano, trumset och inte minst de arabiska slagverken i inledande spåret Lahan al-Mansour.
Albumet må ha ett genomgående tema, men framför allt är det sex låtar riktigt stark och händelserik jazz under ledning av en mycket spännande och kreativ artist.

Annonser