! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzfusion Lira Gillar

Johan Berke Upstairs Five

Plays Weather Report: Meteorological interlude

Skivbolag: Gason Jazz/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hyllningar till jazzfusiongruppen Weather Report är alltför sällsynta, om man frågar mig. Gitarristen Johan Berke har med sin grupp Upstairs Five på gruppens elfte skiva följt upp ett tillfälligt infall då de arrangerade nio Weather Report-låtar som på skivan kompletterats med ett par så kallade ”meteorological interludes” från Berkes penna.
Jag blir direkt glad när jag hör Berkes intro till Cannon ball som så naturligt leder rätt in på den starka melodin. Över huvud taget har gruppen hittat nästan alla av mina favorit-kompositioner från Weather Reports storhetstid, så jag är automatiskt såld. Men dessutom gör de ett mycket gott arbete med arrangemangen och använder blåsarna som ett starkt kollektiv till att brassa på i de dynamiska partierna där Zawinul på sin tid använde syntstämmor som fyrverkeri.
Weather Reports arv är en uppsättning låtar som äger spännande möjligheter både melodiskt, rytmiskt och harmoniskt. När skickliga musiker ger sig i kast med materialet kan det bli så här kul och levande utan att man kopierar förebildernas tolkningar. Bara en sådan sak som att låta två barytonsaxar spela Jaco Pastorius basstämma i Birdland är ju smått genialt!

Annonser