! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Filmmusik i spartansk jazztappning

David Helbock

Playing John Williams – Piano works XIV

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När en cover är som bäst gör artisten sin egen personliga prägel av låten samtidigt som låtens ursprung ändå hörs. Men fungerar det att göra instrumentala covers av älskade instrumentala ledmotiv från älskade filmer?
John Williams är en av världens mest kända kompositörer för film. Framför allt är han känd för sitt samarbete med Steven Spielberg som resulterat i musik till filmer som ET, Jurassic Park, Hajen och Indiana Jones. Han har även komponerat musiken till filmer som Harry Potter, Star Wars och Superman.
David Helbock är en österrikisk jazzpianist, leder flera grupper såsom David Helbock Trio och David Helbock’s Random/Control men jobbar även solo. Som här. På sin nya soloskiva har Helbock valt att göra personliga versioner av John Williams musik. Pompösa symfoniska kompositioner görs sålunda om till jazzpiano. Alla nämnda ledmotiv ovan är med. Samt fler, såsom Rädda menige Ryan och Catch me if you can.
Helbock lyckas med att sätta personlig prägel på de mycket välkända instrumentala styckena utan att förstöra originaltanken bakom dem. Det är en bedrift. Oavsett om man gillar filmmusik i allmänhet, John Williams i synnerhet eller jazzpiano har man mycket att hämta här. Riktigt bra!

Annonser