Skivrecension

Played freely with power and emotion
Eldfängd jazz Lira Gillar

Bear Brother with Mats Äleklint

Played freely with power and emotion

Skivbolag: Taragot Sounds
Format: CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bear Brother är en ung norsk jazzkvintett bestående av bröderna Lauritz och Isach Skeidsvoll på saxofon respektive piano, Erling Skorpen på trumpet, Håkon Norby Bjørgo på bas och Martin Heggli Mellem på trummor. De debuterade 2017 med ett självbetitlat album på etiketten Creative Sources och har på nya skivan haft det goda omdömet att bjuda in trombonisten Mats Äleklint.

För uj, vilken svårstoppad frenesi som utsöndras i de sju låtarna här – av vilka Isach Skeidsvoll står bakom fem och Skorpen två. Spjällen öppnas direkt med den kraftfulla och pianostompande Distilled spirits som skickar en tanke till Horace Tapscott, och fortsätter med den Ayler-doftande psalmen Jyderup innan Äleklint får sträcka ut rejält i den böljande Big waltz. 

Efter aningen mer återhållsamhet i låten Louisiana följer Woke up this evening där en hetlevrad sopransax manas fram via en hårddriven puls. Äleklint hamnar åter i brännpunkten i Moholo, som inte bara vad titeln beträffar är en hyllning till den sydafrikanske trumslagaren från bland annat Brotherhood of Breath. Med den kärnfullt mollmättade låten Freely avrundas ett album sprängfyllt av inspiration och spelglädje.

Annonser