Skivrecension

Phoenix
Jazz Lira Gillar

Lakecia Benjamin

Phoenix

Skivbolag: Whirlwind Recordings
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Hon märks, New York-påfågeln Lakecia Benjamin. Glittrig och färgstark träder hon fram, medveten om att det krävs mycket för att nå fram genom bruset. Bakom den glimrande fasaden finner vi en lika glimrande altsaxofonist och kompositör som kämpat sig fram till sin nuvarande position som en av de heta kvinnliga jazzartisterna från USA.

Phoenix har producerats av Grammyprenumeranten Terri Lyne Carrington. Hon har hjälpt Lakecia Benjamin att mejsla fram ett varierat album, med en del spoken word invävt i musiken, och med Benjamins urstarka band i ryggen.

Skivan ges ytterligare stjärnglans av gäster som Dianne Reeves – hennes scatliknande övningar hörs på Mercy, tillsammans med lugna Rebirth de två mest lättillgängliga låtarna här. Georgia Anne Muldrow står för syntströssel på titelspåret medan Patrice Rushens piano i Jubilation är ett stort utropstecken. Aktivisten Angela Davis gästar på den energiska, polissirentjutande Amerikkan skin, poeten Sonia Sanchez medverkar på två tätt sammanlänkande spår, och Wayne Shorter pratar på hyllningen till konstnären Basquiat. I låten Trane hyllar Lakecia Benjamin dessutom föregångarna John och Alice Coltrane, precis som på tidigare fullängdaren Pursuance: The Coltranes.

Låt nu inte de många gästerna förvilla intrycken. Det är fortfarande Lakecia Benjamin som är huvudpersonen här, så mycket det nu fungerar på det viset i ett så gemensamt skapande som jazz ändå utgör.


Fler recensioner

Annonser