Skivrecension

Pensées rotatives
Livfull modern jazz

Theo Girard

Pensées rotatives

Skivbolag: Discobole Records
Format: CD/DL / ciediscobole.com
Recenserad av:
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musiken porlar kvickt och med viss brådska i den välfyllda bäcken. Kantigt snarare än gungande dansar barkbåtar fram på vågorna.

Theo Girard har skrivit de sju kompositionerna på skivan, spelar kontrabas och står för idé och ledning, Sebastian Rochford på trummor och Antoine Berjeaut trumpet. De tre är omgivna av tolv blåsare, fyra altsaxofonister, fyra tenordito och fyra trumpetare, som rör sig runt trion både som gruppröst och ofta som solister. Basen är tydligt mixad och driver musiken med bestämt fingerspel. Trummorna jobbar hårt tillsammans med basen, knattrar med sluten klang. Förstatrumpeten målar melodier.

Musiken är formstark och genomarbetad med plats för friare solospel, och styckena får sträcka ut utan att tappa koncentration. Allt detta framförs inför publik på festivalen ”Jazz under äppelträden” i den lilla staden Coutances i nordvästra Frankrike. I inspelningen från 2019 hör vi optimism och spritsiga klanger färga musiken. Allra bäst fastnar stycket The 6th and the 7th parts of the cake, allt som allt får vi hela sjuttiofem minuter riktigt levande musik.

Annonser