! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spiritual jazz

Cosmic Vibrations feat Dwight Trible

Pathways & Passages

Skivbolag: Spiritmuse
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cosmic Vibrations är en albumdebuterande ensemble ledd av jazzvokalisten Dwight Trible. Spiritual jazz smälter samman med afrikanska och mesopotamiska influenser, och slagverk från nordamerikansk ursprungsbefolkning. En kosmiskt kolorerad, musikalisk resa med instinktiv improvisation och rötter som sträcker sig långt under, och ovan jorden.

Dwight Trible har tidigare jobbat med storheter från Pharoah Sanders till J Dilla, från Charles Lloyd till Georgia Anne Muldrow, från Madlib till Horace Tapscott Pan Afrikan Peoples Arkestra. Listan kan göras längre än ett Kamasi Washington-album. Eller, nja, kanske inte, vid närmare eftertanke …

Här landar – om det nu är rätt ord i sammanhanget – Dwight Trible i ett för honom skräddarsytt – om det nu är rätt ord i sammanhanget  – sammanhang (definitivt rätt ord). Det känns som om Trible är väldigt hemma i musiken på Pathways & Passages. Även om det, likt albumtiteln, förefaller vara en musik skapad för att passera genom för att kunna träda ut i något nytt.

Förutom Dwight Trible på röst och kalimba rymmer Cosmic Vibrations (bara det namnet!) ytterligare fem musikaliska äventyrare av kraftig kaliber. John B Williams styr kontrabasen, Pablo Calogero blåser i diverse saker med hål i, och en trio trummisar och slagverkare färgar färden. De har hunnit spela ihop i den här kosmiska konstellationen i tre år innan det nu är dags att fästa musiken på skiva.

En spännande tripp, från purfärsk poesi till klassikern Motherless child. Moderlös? Inte så mycket längre, av detta moderskepp att döma.

Annonser