! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bulgarisk damkör Lira Gillar

The Bulgarian Voices – Angelite

Passion, mysticism & delight

Skivbolag: Jaro Medien
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 4 mar 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den krystade titeln till trots, den som vill ha en ypperlig introduktion till Den Bulgariska Damkören med stort D, B och D bör kasta sig över detta mästerverk i körsång och i konsten att producera en ultimat dubbel-samlings-cd. Utgåvan inkluderar ett häfte med körens kortfattade historia i ord och bild. Ingen tjock lunta men innehåller den samlade skivutgivningen, samt en imponerande lista över körens alla offentliga framträdanden från den officiella starten 1987 till december 2014, med tillägg för en jubileumsturné som avslutades i mitten av december 2017.
Info för fans med nördtendenser alltså. Frågan är om en samling med denna extremt proffsiga och mäktiga kör kunnat bli dålig. Enahanda möjligen men här är variationen så stor den kan bli med tanke på utgångsläget. Men ändå enhetlig, eftersom kören låter som inget annat.
Skiva ett består av väl valda sånger från alla studioproduktioner. Tvåan är sammalunda men med gästartister. Till sånger som sticker ut ännu mer än vad kören gör normalt hör ett kort men snyggt inslag med själve röstekvilibristen Bobby McFerrin och en komposition av Tjajkovskij som andas juleljus.
Där är också några sånger med modernare komp av elektroniska instrument, och till och med dessa är snyggt gjorda. Lustiga italiensk-bulgariska Pippero tyckte jag var rent ut sagt kass när den släpptes 1992, men tiden läker alla sår och den är en ypperlig avslutning på en skiva som visar att gruppen aldrig fastnat i utvecklingen.
Den med mongolisk strupstång förstärkta Fly, fly my sadness hörde jag flera av varandra oberoende personer hylla dagarna före jul. Ett lustigt sammanträffande som kanske endast kan hända med hjälp av riktigt magisk musik.

Annonser