Skivrecension

Parker’s mood
Bird-hyllning Lira Gillar

Hans Backenroth Q

Parker’s mood

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 27 maj 2021

Dela den här recensionen:

En av Sveriges, Europas och jazzvärldens absolut bästa och mest anlitade kontrabasister kommer ut med sin blott andra (sic!) platta i eget namn. Varför så få? Kanske för att han varit så upptagen med att få andra att skina, alla från Bernt Rosengren till Scott Hamilton och Lill Lindfors och Bengt Hallberg. Kan ha varit pandemi-pausen som lämnat Hans Backenroth möjligheten att stanna upp och få till Parker’s mood. 

Det blir en hyllning till bop-mästaren tillsammans med tre andra ur Sverige-eliten: Klas Lindquist. altsax, och klarinett i en känslig take på Embraceable you, Erik Söderlind, gitarr och Karl-Henrik Ousbäck trummor.

Ingen Parker-desperation men många fina och finurliga tolkningar på trio, duo och kvartett. Au privave, Segment och Lover man – nej inte skriven av Parker – den senare på duo med Backenroth och Söderlind är två favoriter liksom duon med Ousbäck i Cheryl med Backenroth-intro och rykande solo får en annan att minnas Metheny-plattan 80/81 med Charlie Haden och Jack DeJohnette.

Stor jämförelse? Inte alls. Backenroths mood.


Fler recensioner

Annonser