Skivrecension

Paperbird
Stark solodebut

Livet Nord

Paperbird

Skivbolag: Kakafon
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Trots att Livet Nord sedan flera decennier är en framträdande musiker inom många genrer och i en lång rad olika band – hon är eller har varit med i exempelvis New Tide Orquesta, Kaja, Beches Brew och folkreggaebandet Kultiration – så är Paperbird faktiskt hennes första skiva i eget namn. Musiken på skivan komponerade hon ursprungligen till en cirkusföreställning, och det finns ofta någon sorts stillsam cirkuskänsla i bakgrunden, inte minst i valserna. 

Nords femsträngade violin är ofta framträdande, men hon är långt ifrån ensam på skivan. Nitton andra musiker dyker upp på en eller några få låtar, däribland Kaja-kamraten Camilla Åström på dragspel, träblåsaren Nils Berg, Jonatan Ahlbom på tuba, Jonas Knutsson på saxofoner och Lisa Långbacka på dragspel och piano. Faktum är att gästlistan innehåller mängder med välkända namn. Daniel Wejdin på kontrabas, också från Kaja, är den enda som medverkar på nästan alla spår.

Solace är en av höjdpunkterna, där Sofia Sandéns och Johan Testads mjuka, ordlösa nynnande övergår i en svängig polska med inte bara fiol utan också diskret odistad elgitarr och synt. Frågan är dock om inte avslutningsspåret Nu slår en blomma ut är skivans starkaste. Där visar sig nämligen violinstjärnan Livet Nord vara något mer än så, nämligen en lysande sångerska som med ljus och vacker röst skildrar Stig Dagermans text.


Fler recensioner

Annonser