! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Respektfull musik Lira Gillar

Kaja Draksler Octet

Out for stars

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns långsamhet och eftertanke i musiken, och variation. Trummor som tunga slag mot en opumpad fotboll, pianot stakar fram kärvt romantiska sjok, spräckliga saxofoner. Men också tysta småljud, sångröster som slingrar fram, melodier i vågor, två minuter Georg Friedrich Händel, och mörk vuxenpop med obevekligt driv, där Robert Frosts röst kommer som avslut.

Frost var en uppburen amerikansk poet som skrev om det lantliga livet i New England. Han dog 88 år gammal 1963. Alla texter på skivan kommer från hans dikter. Hans glesa landsbygd har enligt Kaja Draksler likheter med den slovenska där hon växte upp. Jag önskar att texterna fanns i fodralet. Laura Polence och Björk Nielsdóttir röster, Ada Rave och Ab Baars tenorsax, klarinett och munspel, George Dumitru fiol, altfiol och munspel, Kaja Draksler piano och kalimba, Lennart Heyndels basfiol, Onno Govaert trummor, slagverk och munspel.

Jämfört med dubbel-cd:n Gledalec med samma utmärkta oktett, som kom för tre år sedan, träder både musik och instrument fram tydligare, som att säkerheten blivit större. Det behöver inte alltid vara en fördel, men är en skillnad. All musik är komponerad av Draksler (utom Händels stycke), och denna gång saknas mellanspel med fria improvisationer. En klarare starkare röst, ett mer sammanhållet album. En sångcykel med koralklanger och kammarmusikpassager som såväl rymmer frihetsgraderna hos nutida konstmusik och modern jazz, som en icke-rädsla för det sångbara.

Annonser