! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Elfenbensfolk

Jess Sah Bi & Peter One

Our garden needs its flowers

Skivbolag: Awesome Tapes From Africa
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 9 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Återutgivningskulturen har gått väldigt långt nu. Ett skivbolag som Awesome Tapes From Africa (som mycket riktigt startade med att släppa kassetter) är en del av ett spirande och till synes aldrig sinande maskineri som letar upp och putsar upp bortglömda alster.  Our garden needs its flowers är just en sådan utgåva.
Jess Sah Bi & Peter One var en populär musikakt i Västafrika på 1980-talet men är i stort sett okända på våra breddgrader. 1985 kom detta debutalbum som ökade på duons radio- och tv-uppbyggda popularitet rejält.  Elfenbenskustens traditionella bysånger möter engelsk och amerikansk folkrock och country. Det är vacker stämsång med texter på engelska och franska om rättvisa och kärlek till glädjespridande, akustiskt atmosfärisk musik som skiljer sig från den dansmusik vi är vana vid från den här delen av världen. En skön twist på influenserna, med munspel och slajdande gitarrtoner i sättningen.
Till utgåvans stora minus hör att det är hypersvårt att läsa cd-omslagets återgivning av skivomslagets texter utan att använda ett gammalt hederligt förstoringsglas. Att hitta ett sådant kräver en stunds arkeologi, inte helt olik den som får Awesome Tapes From Africa att hitta sina glömda pärlor.

Annonser