! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orgelism Lira Gillar

Maria Faust Sacrum Facere

Organ

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den estniskfödda och numera i Köpenhamn bosatta saxofonisten och kompositören Maria Faust har under de tio senaste åren etablerat sig som en av mest spännande artisterna inom modern jazz, konstmusik och improvisation. Framför allt som kompositör inom ett brett fält från jazz och improvisation till kör- och kammarmusik och som ledare för Maria Faust Group, Jazz Catastrophe och Sacrum Facere, var och en av dem med en alldeles egen profil.

Organ följer på 2014 års lysande och starkt personliga album Maria Faust Sacrum Facere (Barefoot Records), men skiljer sig rejält från föregångaren genom användandet av orgeln i Nikolaikyrkan i Tallinn, där inspelningen ägde rum. Orgeln har också en central plats i det tredelade stycket Stroma, som Faust skrev till den estniska organisten Ulla Krigul som också framför det på skivan. Det resterande materialet utgörs av sex märgfulla stycken där instrumenteringen, förutom Faust själv på altsax, utgörs av tenorsax, klarinett, trumpet, trombon, tuba och orgel.

Musiken är både klang-, kraft- och uttrycksfull, där associationer till Moondog, Mike Westbrook, Phillip Glass och Willem Breuker kan vara berättigade men ändå aldrig riktigt tillbörliga i en tonvärld som står helt på egna stadiga ben. 

Annonser