Skivrecension

Or Setesdal
Folkmusik

Kim Rysstad

Or Setesdal

Skivbolag: Ta:lik
Format: CD+BOK/DL
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Setesdal är en lång dalgång, vars vattenled slutligen får namnet Otra och rinner ut i Kristiansand. Or är nynorska för ”ur”. Många av de traditionssånger Kim Rysstad samlat till Or Setesdal, en bok med cd, kommer från Valle i denna dalgång och – gissa en gång – från Rysstad.

Kim själv tog tid på sig, trots uppväxten mitt i fiolspel, dans och trall, innan han blev intresserad och dök då så djupt ner i släktens traditioner att det kändes som en kallelse. Utom att skivan är en imponerande och skönsjungen presentation av musik som gått i arv via inspelningar, ger boken med sina 88 sidor porträtt av föregångare, även stora nutida som Kirsten Bråten Berg och Ragnhild Furholt. Kirsten gästspelar på skivan med eleven Eldbjørg Trydal Rysstad, född 2006 och redan rutinerad.

Ett kapitel utreder skillnaderna mellan kveding med krullar (ornamentik), klassisk sång, medeltidsballader och stev, meditativa gamlestev med rötter i Havamal och nystev från mitten av 1700-talet med bredare ämnesval. Bånsullar – det är vaggvisor. I en av dem kan Kim Rysstad milt och lugnande sjunga om att tysta barnet genom att ta det i benen och slå det i väggen, vilket påminner om den svenska vaggvisan om en ”sjutusande djävul” som skriker dygnet runt.

På tre spår deltar Trym Bjønnes (gitarrer) och Daniel Sandén-Warg (fioler), sen länge bosatt i just Valle i Setesdal. Det hela är mycket varsamt gjort, men bäst är ändå de ofattbart vackra melodierna a cappella, just som de alltid framförts, i enskildhet eller vid samkväm.

Varje norsk textbit följs av en engelsk version av Sarah-Jane Summers. Sångtexterna står på norska med några få norska ordförklaringar. Spektakulära foton av dalen ser tyvärr ut att vara inlånade från en anonym turistbroschyr.

Annonser