Skivrecension

Öppet ett
Skattkammaröppning Lira Gillar

Nisse Sandström Group

Öppet ett

Skivbolag: Caprice/Naxos
Format: LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Först ut i den nya skivserien Öppet, där skivbolaget Caprice presenterar undangömd svensk kreativ och experimentell musik från åren 1965-1975, kommer denna förträffliga vinylutgåva med Nisse Sandström Group.

Att materialet tidigare inte blivit utgivet har att göra med den tidens tämligen väl spridda inställning att musiken skulle vara fri och inte bli en kommersiell vara för vinstdrivande skivbolag. 

Inspelad blev den dock ibland, och hamnade i bästa fall i arkiv som nu blivit utforskade och presenterade av Roger Bergner på Svenskt visarkiv i samarbete med musikern Mats Gustafsson.

Nisse Sandströms grupp bestod vid den här tiden av honom själv på tenorsax och flöjt, Björn J:son Lindh på saxofon, flöjt och piano, Mats Hagström på trumpet och cello, Erik ”Kapten” Dahlbäck på trummor, röst och elektronik samt ibland även Bengt ”Bella” Linnarsson på elbas. Samtliga sedermera välkända antingen på egen hand eller i grupper som Fläsket Brinner, Kebnekajse, Mecki Mark Men och Gårunt show.

Musiken här utgör på ena skivsidan av låtarna Partita per pianoforte (skriven av Arne Ericsson från dåvarande Pärson Sound) inspelad på Historiska Museet i Stockholm 1966 och Vår i Danmark (skriven av Sandström), som spelades in av Sveriges Radio 1965 för att i början av 1966 sändas i radioprogrammet Jazzforum. 

Under partitan råder fritt spelrum för både röster (skrik) och instrument, vilka utmynnar i en mer än tydlig pendang till Albert Ayler. Ordning och reda råder inte heller i flöjtrika Vår i Danmark, som för övrigt också fanns med i cd-boxen Svensk jazzhistoria vol 10 (1965-1969) som gavs ut 2005.

Hela den andra skivsidan upptas av den fullständigt tygellösa låten Bränn fläsket (en spontant påkommen titel som senare gav inspiration till en viss grupp) inspelad på Gröna Lund sommaren 1967. Tjugotvå underbart utflippade minuter med röster och instrument i osalig röra, och som inte så lite påminner om The Return of the son of monster magnet från Mothers of Inventions första album Freak out! 

Med denna praktutgåva – en kulturgärning ur alla aspekter – följer också ett infohäfte med text av Mats Gustafsson och återgivande av den öppenhjärtiga intervju Roger Bergner gjorde med Nisse Sandström och Erik Dahlbäck en kort tid innan Sandströms bortgång 2021.

[Släpps på vinyl 15 september, digitalt den 12 december.]


Fler recensioner

Annonser