Skivrecension

Opening
Fabulös kammarjazz Lira Gillar

Karin Hammar Fab4 invites Rita Marcotulli

Opening

Skivbolag: Prophone/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Trombonisten Karin Hammar som 2014 bildade kvartetten Fab4, inleder detta sitt fjärde album med titelspåret Opening; en utsökt jazzfuga där hon som kompositör och bandledare låter improvisationer över samma tema reflekteras i de olika stämmorna som för att introducera medmusikerna i kvartetten (Andreas Hourdakis – gitarr, Niklas Fernqvist – bas, Fredrik Rundqvist – trummor) samt den specialinbjudna internationellt erkända italienska jazzpianisten Rita Marcotulli. 

Vid sidan av Nils Landgren är Karin Hammar Sveriges ledande jazztrombonist med 25 års erfarenhet som bandledare och cv:t fyllt av ett flertal kritikerrosade album, prestigefyllda utmärkelser och bejublade framträdanden som frilansmusiker i Sverige och internationellt. 

Till detta kan läggas entusiastisk pedagog. Personligen glömmer jag aldrig när hon 2019 med stor energi inspirerade de unga blåsarna på kulturskolornas vinterbrassworkshop på Musikhögskolan Ingesund med devisen att alltid ha sitt instrument stående framme för att skapa lust att spela varje dag. Något som Karin själv levt upp till med perfektion. Den överjordiskt vackra slutlåten Prayer, är bara ett exempel på Karin Hammars fulländade kongeniala trombonspel och kompetens som kompositör och bandledare, och hon backas upp av ett enastående sensibelt samspel av medmusikerna.


Fler recensioner

Annonser