Skivrecension

Open me, a higher consciousness of sound and spirit
Great black music

Kahil El’Zabar’s Ethnic Heritage Ensemble

Open me, a higher consciousness of sound and spirit

Skivbolag: Spiritmuse Records
Format: 2LP/CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

I över femtio år har slagverkaren Kahil El’Zabar frontat sin Ethnic Heritage Ensemble med ”great black music” som paroll. Medlemmarna har skiftat genom åren men består sedan en tid tillbaka av trumpetaren Corey Wilkes och barytonsaxofonisten Alex Harding. Förutom El’Zabar själv förstås, som utöver arsenalen av slagverk även använder sin röst och står bakom såväl arrangemangen som de flesta av kompositionerna.

På nya skivan har El’Zabar skrivit åtta av de tolv låtarna, där de övriga utgörs av Miles Davis All blues i en långsam, sugande version, en tolkning av Gene McDaniels Compared to what som erinrar om Gil Scott-Heron, Passion dance av McCoy Tyner samt den traditionella He’s got the whole world in his hands som framförs med ett delikat laid back groove och här bara kallas The whole world.

Allra bäst på detta högklassiga och rikligt varierade album är dock stycket med just namnet Great black music tillsammans med Hang tuff, där gästspelande James Sanders svarar för ett energifyllt violinsolo.


Fler recensioner

Annonser