! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klassisk irländsk revival

Planxty

One night in Bremen

Skivbolag: MIG
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 8 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Planxty – Christy Moore (sång, gitarr, bodhran), Andy Irvine (sång, mandolin, vevlira), Donal Lunny (bouzouki, gitarr) och Liam O’Flynn (uilleann pipes) – bildades 1972, året efter det att man först spelat tillsammans på Moores album, Prosperous. De fyra musikernas fräscha arrangemang och musikaliska attityd gjorde dem snabbt till ett av Irlands populäraste revivalband. Men denna popularitet och det ständiga turnerandet bidrog till att gruppen bröt upp tre år senare, med Irvine och O’Flynn som sista kvarvarande originalmedlemmar.
Efter flera musikaliska möten under de följande åren beslutade sig den ursprungliga kvartetten 1978 för att slå sig ihop igen. Lunny, som hade spelat med Bothy Band de senaste åren, tog med sig flöjtisten Matt Molloy till repetitionerna och man gjorde sig klara för en längre turné som kvintett.
One night in Bremen är en radioinspelning från den turnén, från våren 1979, med en låtlista bestående främst av nytt material, som senare samma år spelades in i studio och blev Planxtys nästa album, After the break.
Den intima inspelningen visar upp bandet på toppen av sin förmåga och lyfter fram deras samspelthet och spelglädje. Tyvärr får man intrycket av att det har klippts bort en del mellansnack, men det känns verkligen som att de aldrig hade slutat spela tillsammans. Turnén och det efterföljande studioalbument gav Planxty ny luft under vingarna och man fortsatte i fyra år till (fast utan Matt Molloy). Sen tog det tjugo år innan nästa reunion.

Annonser