! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittfolk Lira Gillar

Sam Lee

Old wow

Skivbolag: Cooking Vinyl
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tredje albumet från den brittiske folkmusikern, singer-songwritern och före detta burlesque-dansaren Sam Lee är det första på fem år. Tidigare Suede-gitarristen Bernard Butler producerar med den äran och självaste, skyggaste Cocteau Twins-legendaren Liz Fraser (som även hörts på flera av Massive Attacks kändaste låtar) gästar med sin eteriska stämma.

Vilken koltrast, förlåt kontrast, mot i fjol då Sam Lee fick en oväntad topp-20-hit i Storbritannien med gästsångare som göken, näktergalen och den större hackspetten. Detta stycke ihopklippt fågelsång var ett projekt som Royal Society for the Protection of Birds stod bakom.

På nya albumet Old wow fortsätter han bygga bo på temat natur och miljö, ett nog så angeläget ämne just nu. Så har Sam Lee också arbetat som naturvårdare och expert på överlevnad i vildmarken.

Med ett varmt och avskalat sound (Butler did it!) har Sam Lee åstadkommit sitt mest lättgillade men samtidigt ämnesmässigt mest ambitiösa album hittills. Pastoralt klingande brittiska folksånger uppdateras för 2020, och varvas med romanisånger som vävs ihop med skotska ballader. Allt framfört med en avslappnad John Martyn-touch som ändå känns modern. Det fina i fågelsången är att Bernard Butlers elgitarrspel är en fullträff, i synnerhet för att vara det instrumentets premiär på en Sam Lee-skiva.

Old wow föräras härmed ett purfärskt ”Wow!”

Annonser