! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Highlife

Pat Thomas & Kwashibu Area Band

Obiaa!

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ghanansk highlifemusik håller i längden. Det är senaste och andra skivan av Pat Thomas & Kwashibu Area Band ett levande bevis för. Sångaren Pat Thomas 72 år – även kallad Afrikas guldröst – är en musikveteran som varit genren trogen i många decennier trots att den nya amerikaniserade undergenren hip-life nu slår stort. Han nämns ibland i samband med samtida Ebo Taylor.

Highlifemusiken i har sitt ursprung i 1920-talets koloniserade Ghana där highlife var det som spelades i de fina salongerna, kanske som en slags loungemusik, därav namnet. Skivan innehåller skön lyssning rakt igenom. Den genomsyras av sjuttiotalets analoga retrokänsla med den skillnaden att ljudkvaliteten nu är hundra gånger bättre.

Några spår är mysiga och lite laidback medan andra är piggare och har mer av discofeeling. Kännetecknande är de glittrande gitarrerna, Hammondorgel, perkussion, blåssektion och allt toppat med manlig, lite släpig, stämsång. Texter med livsvisdom och budskap om godhet gör inte saken sämre. Producenterna Kwame Yeboah och Ben Abarbanel-Wolff kan slå sig för bröstet för detta är hur coolt som helst.

Annonser