! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Utökad triojazz

Eka Trio

O

Skivbolag: Pälsrobot Records
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 29 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trion är en samnordisk jazzgrupp men geografiskt från Malmö, bildad 2015. Gruppen har kommit med två cd-utgåvor; Eka 2017 och O. De flesta kompositioner är av gitarristen Tomas Hörnberg. Förvånansvärt varierat på en trio, mjukt gitarrspel ibland lite som Pat Metheny men ändå med en nordisk ton och en underbar mogen släpighet och eftertänksamhet i spel och i improvisationer. Men denna gång är Eka inte enbart en trio utan här finns två gäster i Karolina Andersson på saxofon och Göran Abelli på trombon.

Gitarristen Hörnberg använder i en del kompositioner en syntgitarr, sparsamt, och det ger en del variationer i uttrycket. Annars bra närvaro i spelet både av basisten Anne Marten Eggen och trummisen Pontus Häggblom.

På denna produktion har de velat bredda sitt sound med ovannämnda gästartister men också genom att ge varandra i uppdrag att skriva korta kompositioner med solon. Något skulle bryta av mot mönstret med något tema följ av långa improvisationer. Nog har de lyckats att skapa en hel skiva med ung, mjuk, skön jazz. Genomgående bra individuellt spel rakt igenom. Bästa låt är Oumuamua med saxsolo.

Annonser