! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afropop

Cris Gera

Nziyo Dziri Mandiri

Skivbolag: Lidio
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cris Gera från Zimbabwe skrev för några år sedan en låt som trots sin oskyldiga titel Cry my beloved country förmodligen ansågs regimkritisk då den handlade om sociala och ekonomiska orättvisor. I vart fall fick han ta emot en rad anonyma hot strax efter att den släppts.

Cris Gera flydde landet och kom så småningom till Piteå där han levt och verkat en tid som fristadsmusiker. Nu släpps hans album vars titel översätts till ”Music in me” på engelska. Den är de facto inspelad i Sydafrika redan 2016 och har nu getts ut på ett norskt bolag som specialiserat sig på musiker som förföljs, hotas eller censureras.

Skivan är en frisk fläkt av pigga, dansanta rytmer. Visst kan man höra spår av zimbabwisk afropop med föregångare som Thomas Mapfumo till exempel. Men Gera drar åt det mer snygga och sofistikerade.

Något som blivit vanligt är att var och varannan ung artist från denna kontinent pitchar rösten – i mina öron låter alla lika till slut. Cris Gera gör det bara litegrann på skivan och det är tur för han har en varm och fin sammetsröst som jag gärna vill höra mer av.

Det finns förresten en charmig låt som inte är med på den här skivan, Piteå för alla, där han hörs sjunga några strofer på svenska.

Annonser