! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afropop

Ssewa Ssewa

Nva k’la

Skivbolag: Arc Music/Naxos
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det hörs direkt att det här är afrikansk musik av något slag. Vad är det som signalerar det så starkt? Lättheten, gunget, mjukheten och den liksom böljande framfarten där start och stopp aldrig känns riktigt viktigt. Harmonierna och harmonin. Den trygga, vackra basstämman. Säkert några av dessa saker.

En musiktradition som också ofta används i film- och reklamsammanhang när man tydligt just vill signalera Afrika: savann, exotiska vackra miljöer, vilda djur och kanske till och med ett annat sätt att leva. 

De flesta låtarna på Nva k’la skulle passa perfekt till eftertexterna i säg Lejonkungen. Sådant skulle kunna vara  problematiskt men det är förstås ingenting Ssewa Ssewa kan stå till svars för. Musiken är också alldeles för stolt och värdig för att störas av någonting sånt.

En del spår sticker också ut mer än de andra. Abasevini har ett lite skramligare sound och en intensiv, nästan vass basgång. Savann-kraut som långsamt bara blir hetare, reflektioner över vardagliga saker som förts ner i text och musik. Musikaliskt är det en finstämd skiva utan direkt upptempo. Två låtar som är värda att nämnas är I should have spent the day with my family, en tänkvärd låt om vad en man känner när han i morgontimmans ensamhet slås av nyheten om en skjutning där ett barn dött. 

The fire handlar om olika personers tankar och associationer när de ser in i en eld. Dessvärre finns inga texter medskickade utan man får leta upp dem på nätet. Det är helt klart värt att göra det för det ger ytterligare djup i lyssningen. Allt igenom en bra skiva rent musikaliskt och textmässigt. Produktionen är på hög nivå och alla röster och instrument ges det utrymme de förtjänar. Helt klart en skiva att sätta sig ned med i höstmörkret.

Annonser

Banner-38-39-Trio-Erici-Lira-180x360 kopia