! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kvartettjazz

Julia Hülsmann Quartet

Not far from here

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Begreppen introvert och extrovert brukar användas om människor och betecknar två olika sätt att vara i världen. Antingen så rör man sig inåt mot det inre tanke-, känslo- och fantasilivet eller utåt mot omvärlden med dess ting, situationer och människor. I själva verket är det en skala man befinner sig på där man är mer åt det ena eller andra hållet.

Samma förhållande upplever jag gäller i skapandet av musik, och pianisten Julia Hülsmann och hennes medmusiker befinner sig definitivt mer i det inre landskapet och musiken har impressionistiska drag. Hennes förra skiva var med trion hon spelat med i sjutton år: Marc Muellbauer på kontrabas och Heinrich Köbberling bakom trummorna. Dessa medverkar också här och tillsammans har trion ett stort spel tillsammans, nästan telepatiskt.

Den här gången är också saxofonisten Uli Kempendorf med och därmed utvecklas en annan dynamik i gruppen. På sitt sätt en vitamininjektion. Alla fyra bidrar med låtar till skivan. Dessutom tolkar de This is not America, låten som Pat Metheny Group gjorde tillsammans med David Bowie. Här förvandlad till poetisk jazz av helt annan sort, med innerlighet och spännande klanger.

Annonser