! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Symboliska sånger om fåglar

Northern Flyway

Northern Flyway

Skivbolag: Hudson
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 29 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Projektet Northern Flyway är en multimediaföreställning som har funnit sin väg från scenen till cd. Den bygger på människans rikligt dokumenterade fascination för fåglar; i ekologi markerar de årstidsskiftena, i mytologin är de gudarnas budbärare, själabärare. Vi har dem som husdjur.

Dragspelaren och sångerskan Inge Thomson (från Karine Polwarts trio) och skotska folksångerskan Jenny Sturgeon har satt ihop en eterisk katalog av sånger, allegorier, berättelser och betraktelser om fåglar – och människor – med starka folkliga rötter och doftande mylla.

Arrangemangen är fräscha, dronerika, ledsagade av rytmer, Thomsons dragspel och synt, Sturgeons harmonium och dulcimer, deras soloröster och harmonier samt Sarah Hayes klaviaturer, flöjt och tredjestämma. Till detta tillkommer Jason Singhs beatbox, inspelade röster och inte mindre än 26 olika samplade fågelarter.

Musiken är aktivt stämningsskapande. Ena stunden är den oroande, mörk, mekanisk, för att senare vara hypnotiskt vacker, drömliknande och lekfull. Northern flyway är en frigörande och upplyftande produktion som ger luft under vingarna!

Annonser