! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kvartettjazz

Nathan Francis

NFQ feat Eero Koivistoinen

Skivbolag: Ajabu!
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 26 mar 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När man hör debutskivan med denna kvartett kunde man tro att man befann sig i New York. Soundet och låtarna är typiskt amerikanska och här finns ingenting som skvallrar om att tre av musikerna är finska och att skivan är inspelad i Helsingfors. 

Den amerikanske basisten Nathan Francis bor och verkar i den finska huvudstaden och har satt ihop denna kvartett där saxofonisten Eero Koivistoinen är den mest kända och i finska sammanhang till och med legendariska musikern. Han blåser med både kraft och finess onekligen och har bidragit med två låtar till skivan. Men även övriga medlemmar spelar verkligen ut: Markus Niittynen på piano har bidragit med en låt och trummisen Aleksi Heinola driver på den kokande grytan. Utöver de egenkomponerade låtarna spelar de tre standards av John Hicks, Cecil McBee och John Coltrane, en fingervisning om gruppens musik. 

Det är ett slags mainstreamjazz med rötterna i 1950- och 60-talen, men med den energi de för in i det här projektet har det blivit en skiva man gärna återkommer till. Genomgående ett suveränt driv och därtill fina lyriska partier. 

Annonser