Skivrecension

New valley
Svensk old-time-trio

New Valley String Band

New valley

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Den här skånska debutskivan inleds med Cumberland Gap, en välkänd appalachisk folksång som 2024 firar hundra år sedan första inspelningen, och som många Håkan Hellström-lyssnare nog kommer att känna igen delar av. Jämför med Hellströms låt Jag har varit i alla städer, som ju även lånar av Glen Campbell-klassikern Galveston rent textmässigt. 

Efter den starka inledningen ger sig New Valley String Band iväg i en väl avvägd blandning av nordamerikanska visor, ballader och saker i högre tempo. Skåningarna lägger till influenser från nordisk folkmusik och får old-time-musiken att kännas fräsch som en wildflower som kikar fram mellan bergsskrevorna.

New Valley String Band har funnits i fem år och är en helt akustiskt baserad trio trakterande gitarr, banjo, fiol och sång. Fiolen har ett skönt driv som ofta drar låtarna med sig, medan banjon ofta är närmast perkussiv i sin klang. Adam Bülow, Lukas Pettersson Lindberg och Michael Nyberg kan vara stolta och glada över sin skivdebut. De må vara baserade i södra Sverige men musikaliskt står de med fötterna stadigt på den nordamerikanska bergskedjans prekambriska eruptivbergarter.


Fler recensioner

Annonser