! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzrock

Jerry Johansson Red

Never and silence 
(about illusion and reality)

Skivbolag: Outerdisk
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 14 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jerry Johansson är något av en doldis, men har gjort flera fina skivor som borde uppmärksammas i högre utsträckning. Han har spelat mycket sitar, men på senare år främst ägnat sig åt elgitarren på skivor som ibland kan vara jazz, men där också folkrock och indisk musik är självklara beståndsdelar.
Never and silence (about illusion and reality) är uppdelad på två sidor och på båda låtarna vecklar Jerry Johansson och hans band ut musiken i långa förlopp. Ganska snarlikt förra plattan On the verge of the last things known där även moogsyntar och sitar fick utrymme. Särskilt första spåret A view of dusk har ett liknande flow. Behaglig musik att sjunka in i, jag gillar när melodin successivt exploderar på slutet.
Det första spåret försvinner däremot in i en jazzrockestetik som inte fångar mig på samma sätt. Varken Jerry Johanssons gitarrspel eller bandets komp – mycket keyboards, spelat av Emil Willbas – hittar några särskilt spännande vägar att utforska. De övriga medlemmarna gömmer sig dessutom, musiken hade vunnit på mer dynamik, mer motvikt till Jerry Johanssons gitarr. Och om den andra låten vinner på att vara över tjugo minuter hade jag på förstasidan hellre hört att de försökt sig på en större palett av olika uttryck, med betydligt kortare låtar.

Annonser