Skivrecension

Neigen
Melodisk gruppimprovisation

Nicolas Souchal, Michael Nick, Daunik Lazro, Jean-Luc Cappozzo

Neigen

Skivbolag: Ayler Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 31 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Titelstycket börjar i ett försiktigt vemod. Neigen är ett tyskt verb som betyder ”sträva mot”. Hos kvartetten en överenskommelse att hålla sig inom en viss ram (som det verkar) och ja, sträva mot ett lågmält komplext gruppsound.

Hela tiden puttrande och pysande, några gånger fräsande, ibland en vindlande melodi. När det blir mer abstrakt kan musiken likna att man häller mysli med nötter, blåbär och röda granatäppelkärnor ur en påse med lite olikformade öppningar (!). Ett flöde utan tröghet snarare än en dynamisk sinuskurva. Öppenhet inför det okända och oväntade, men detta är inte utstuderad musik, mer av ett nyfiket samtal. Raffinerad musik absolut, så släpp inte skärpan, på omslaget finns en bild på räls, och den är inte att lita på.

Nio stycken, femtio minuter, på cd eller nedladdning. Kvartetten med Nicolas Souchal och Jean-Luc Cappozzo, trumpet och flygelhorn, Michael Nick, fiol och elektroakustisk oktavfiol (stämd en oktav lägre), och Daunik Lazro på tenor- och barytonsaxofon håller spänningen uppe.

Annonser