! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Solo på hardangerfela Lira Gillar

Helga Myhr

Natten veller seg ut

Skivbolag: Motvind Records
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tuva Syvertsen, explosiv huvudperson i Valkyrien Allstars, har producerat Helga Myhrs första soloskiva. Nu förs hardangerfelornas uttryck ett stort steg vidare, men inte på rock- och röklinjen utan in i meditativa morgondimmor och nattligt dansmörker i en av småstugorna på Valdres Folkemuseum.

Helga sjunger vänt (denna gång positivt menat) och utforskar fräckt strängarnas gnisslande möjligheter, oftast samtidigt vilket måste betraktas som ett mästarprov, särskilt när rösten och stråken går åt olika håll i takt och intonering, eller stannar och glider lite på det intervall som heter sekund. Nervöst, nästan isande för lyssnaren och underligt lockande. Det måste vara fantastiskt att höra och se henne göra detta på en scen.

Då är det lättare att lyssna lugnt på det enda spåret där många insatser har lagts ovanpå varandra i studion. Du skal ikke døren stenge är ett rent förbluffande spår, hon plockar med alla strängarna så det låter som när en massa små isflak krockar och klingar.

Nu rinner frem en deilig sommer börjar med en ensam humla, fortsätter med vind, en inbromsning, tåggnissel och sen verkar hon blåsa i en flaska, men alltihop görs med någon av felorna, den från 1898 eller de från 1915 och 1949. Skivan är den första i en serie, ”Perspektiv på norsk folkemusikk”.

Folkvisorna, några av dem innerligt gammalkristna, har Helga Myhr fått av sin mamma Gunnlaug Lien Myhr, känd folksångerska i Hallingdaltraditionen. Helga bygger verkligen ett alldeles eget rum någonstans mellan maskinrum och katedral, eller utomhus som i Natten veller seg ut. Hon spelar dansant och säkert. Rösten är mångsidig och fin även a cappella. Jag beklagar att texterna inte helt går fram för mig som svensk, och de ingår heller inte i konvolutet. Men detta är faktiskt inte visor att sjunga med i utan att sjunka in i.

En text kan läsas i vår psalmbok: ”Ingen hinner fram till den eviga ron, som sig ej eldigt framtränger”, en häpnads-väckande aktuell text i dag. Träng dig förbi allt som vill din yttre välgång, övergiv världens brunnar!

Annonser