! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visjazz

Blåvinge

Nästan där

Skivbolag: Kullsta Records
Recenserad av: Stina Tobiasson
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Denna skiva lämnar mig med dubbla känslor. Emellanåt är det oerhört behagligt, avslappnande och så njutningsfullt att jag lutar mig bakåt och badar i vandrande kontrabas och mjukt pianospel.

Denna debutskiva är fylld av nyskriven musik av Johan Rudebjer som även spelar piano, och melodierna är en av skivans starkare sidor. Ni vet när en person som inte kan svenska ska förklara hur svenska språket låter, då beskrivs det ofta som att det sjunger. Och dessa melodier känns som det svenska språket. 

Till de nyskrivna melodierna kommer nyskrivna texter av Eva Sparf, som också körar på skivan. Ibland känns texterna geniala, men ibland går de mig förbi, som att de innehåller för många ord. Gruppen består även av Mattias Rudebjer på kontrabas, Erik Edlund på trummor och Lovisa Laurantzon på sång.

Blåvinge är bäst i de låtar som är något långsammare, när musiken har ett tyngre gung och sången travar på i maklig trygg takt. Laurantzons sång fungerar som bäst när den hinner tänka efter och vårda alla toner. När näst sista spåret Året runt kommer förstår jag plötsligt vad det är jag saknat. Här är Jens Comén med på saxofon och då kommer det in en kontrast i musiken, något som får väga lika tungt som rösten. Det ger en balans som lyfter skivan ett snäpp och det spåret hoppas jag gruppen fortsätter på.

 

Annonser