Skivrecension

Naked truth
Kvartettjazz

Avishai Cohen

Naked truth

Skivbolag: ECM/Naxos
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att spela allt som man har på hjärtat, men inte mer än vad som är essentiellt. Det är ett slags motto för skivan Naked truth där inga onödiga toner spelas. Just det delikata sökandet efter väsentligheter är typiskt och att det finns en hel luft mellan tonerna och mellan musikerna är förstås som det ska vara i det här projektet. Som att ”naken” i titeln syftar på att skala av onödigheter. Fram träder lyhörd jazz som i mycket kan liknas vid förtroliga samtal. 

Komponeradet av denna svit började med det tema på åtta toner som inleder svitens andra del. Ett tema som bildar grunden för den niodelade sviten kallad Naked truth. Trumpetaren Avishai Cohen beskriver förarbetet med skivan som en två år lång meditation där han funderat över vad han vill med musiken. 

Med sig har bandledaren tre musiker som han spelat mycket med och de har tillsammans ett makalöst samspel. Här hörs trummisen Ziv Ravitz, Barak Mori på kontrabas och slutligen Yonathan Avishai på piano. Här finns som sagt delikat musicerande av hög kaliber vilket inte hindrar både sväng och stark dynamik som står i relief till den mer impressionistiska stämningen.

Annonser