Skivrecension

Mysterier
Jazz

Andreas Røysum Ensemble

Mysterier

Skivbolag: Motvind Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Tredje albumet från norska Andreas Røysum Ensemble blåser upp. Den Oslobaserade orkestern leds av klarinettisten Andreas Røysum som har dussinet musiker att förverkliga sina vitala musikaliska idéer med. Idéer som är förenade med ett intresse för mysticism som ett sätt att spräcka den binära verklighetssynens bubbla, och för att bättre förstå och genomleva de kaotiska tider vi lever igenom. Allt enligt Røysum själv. Ett motstånd i Motvind. (För övrigt har flera av de medverkande egna album på gång för just samma oberoende Motvind-etikett.)

I den ständigt föränderliga musiken kan vissa likheter skönjas med Albert Ayler och Don Cherry i deras påverkan från nordisk folkmusik, men även musik från andra världsdelar. Den fria jazzen, post-bopen och New Orleans-jazzen inlemmas smidigt i musiken, men det hela låter inte lika spräckigt som tidigare. Musiken liksom väller ut över oss, med en obändig, naturlig styrka. Trumpet, saxofon, trombon, flöjt, fiol, cello, vibrafon, bas, trummor, slagverk – och så Andreas Røysums klarinetter, förstås. Lätt transframkallande.

Ny i ensemblen är freaksoul- och mjøsfunk-sångerskan Sofie Tollefsbøl, som förgyller flera av Røysums kompositioner men även skivans två traditionella brittiska folksånger: Hares on the mountain (som vi känner från Shirley Collins) och Barbry Allen (som sjungits av bland andra Joan Baez, Bob Dylan och Simon & Garfunkel).

Mysterier LÅTER bra också, tack vare inspelning och mixning av Dag Erik Johansen i Athletic Sound, Halden. Mäktigt, är ordet.


Fler recensioner

Annonser